Hagyma vetőmagok
A hagyma a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyag a konyhában, és saját termesztése nem csak költséghatékony, de a frissen szedett otthon termesztett hagyma íze és minősége is páratlan. Webshopunkban különféle hagymafajták vetőmagjai közül választhatsz, amelyek között megtalálod a klasszikus vöröshagymát, lilahagymát és fokhagymát, de gyöngyhagyma és sonkahagyma vetőmagokat is találsz. Itt az ideje, hogy te is otthon termessz hagymát!
Nem tudod milyen hagyma vetőmagra van szükséged vagy hogyan termeszd a hagymát? Nem probléma, segítünk!
Hogyan válassz hagyma vetőmagot?
- Felhasználás szerint: A magyar konyha alapja egyértelműen a vöröshagyma - A makói bronzzal biztosan nem lősz mellé. A lilahagyma szintén rengeteg ételhez felhasználható - A braunschweigi egy jó választás lehet bő termése miatt. A sonkahagymát főként salátákhoz használhatod - ebből a fajtából a Royal Sluis sonkahagymát ajánljuk, amely hosszan tárolható -, míg gyöngyhagymát savanyításra is eltehetsz.
- Talaj- és éghajlati igények szerint: Fontos, hogy nézd meg a vetőmag csomagolásán feltüntetett információkat! Egyes hagymafajták jobban bírják a hidegebb éghajlatot, míg mások a melegebb időben és régiókban fejlődnek optimálisan.
- Hozam alapján: Ha nagy mennyiségű terményt szeretnél, válassz nagy hozamú, ellenálló fajtákat, például a Vitéz vöröshagymát, amelynek termőképessége a ma használt tárolási fajtákénál jelentősen jobb
- Tárolhatóság szerint: A hosszabb tárolásra szánt hagymafajták, mint a Stuttgarti vagy a Makói, jól bírják a téli hónapokat, míg a friss fogyasztásra alkalmas fajták rövidebb ideig tárolhatók.
Ültetés vagy vetés?
Hagymák esetében választhatunk a magról vetés vagy a hagyma "dugványozás" között. A magról vetett hagyma kicsit több odafigyelést igényel és hosszabb időt vesz igénybe, de a hagyma vetőmag jóval olcsóbb mint a dughagyma.
Hagyma vetése: mikor és hogyan?
- Vetési idő: A hagyma hidegtűrő növény, általában kora tavasszal vagy késő ősszel vetik. A csírázás már akár 5 °C-on megindulhat,míg a növekedés időszakában is csak 19°C-ot igényel. A tavaszi vetés esetén jellemzően március első fele a legmegfelelőbb, míg az őszi vetésnél szeptember-október az ideális időszak.
- Talajelőkészítés: A hagyma vetésénél kulcsfontosságú, hogy megfelelően lazítsuk fel a talajt, a növény a puha, porhanyós talajt kedveli leginkább. Az optimális talajkémhatás a hagyma számára a közel semleges 6-6,8 pH közti szint. Ha talajunk kötött könnyedén lazíthatjuk kókuszrosttal vagy perlittel.
- Vetési mélység: A magokat kb. 2 cm mélyre vesd el, hogy a levelek könnyen kibújhassanak. Tőtávolság: kb 4-6 cm. Sortávolság: kb. 20-30 cm
- Öntözés: Vetés után ajánlott egy bőségesebb ún. kelesztő öntözést végezni.
A hagymatermesztés fortélyai
- Öntözés: A hagyma nem szereti a túlzott nedvességet. Általánosan elfogadott szabály, hogy a hagyma 75 mm vízet igényel egy héten, ezért hetente egyszer bőségesen öntözd, különösen száraz időszakban. A dughagyma kicsivel kevesebb vizet igényel a magról vetett hagymánál.
- Gyomirtás: A hagymának nincs lombozata amely takarja a talajt, emiatt a gyomnövények hamar kikelnek a sorközökben, ezért rendszeres gyomlálást igényel, mert a gyomok hamar elvonhatják a tápanyagokat a hagymától, ezzel elnyomva a növényt.7-10 naponta érdemes kapálni a sorközöket.
- Ritkítás: Ha magról vetettük a hagymát a gyomlálás mellet, másik fontos teendőnk a ritkítás. A sorokat ritkítanunk kell, mert a túl sűrű állományban nem fejlődnek a fejek, valamint a betegségek kialakulása is valószínűbb.
- Tápanyag-utánpótlás: A növekedési időszakban javasolt nitrogénben gazdag trágyát használni.
Betegségei és kártevői
A hagymán kialakulhatnak gombás betegségek valamint kártevő rovarok is megjelenhetnek rajta. A lisztharmat kialakulásának jeleit a hagyma levelén vehetjük észre. A kártevők közül a hagymalégy jelenti a legnagyobb veszélyt, a hagymalégy petéit nyár elején rakja le a hagymákra, a lárvák aztán befórják magukat a növénybe és a hagyma fejét károsítják. Jellemző tünete a megcsavarodott és összerándult levelek. Hagymalégy ellen kipróbálhatunk növénytársításokat, ültethetünk kaprot vagy zsályát a sorközökbe, ezen növények aromás illata elriasztja a hagymalegyeket. Súlyos fertőzöttség esetén acetampirid hatóanyagú (Mospilan 20 SG) permetszerekkel kell kezelnünk a növényt, a hagymalegyek rajzásakor.
Gyakori hibák a hagymatermesztésben
- Rossz talajválasztás: Ha a talaj túl kötött vagy túl nedves, a hagyma nehezen fog fejlődni.
- Nem megfelelő vetési idő: Az időzítés kulcsfontosságú, hogy elkerüld a termés csökkenését vagy a betegségek megjelenését.
- Túlzott öntözés: A túl sok víz rothadást okozhat, ami jelentős károkat eredményezhet.
Hagymafajták jellemzői
Fajta | Íz | Felhasználás | Tárolhatóság | Vetési idő |
---|---|---|---|---|
Vöröshagyma | Erős, pikáns | Általános konyhai | Hosszú (4-6 hónap) | Tavasz/Ősz |
Lilahagyma | Édeskés | Friss saláták, ételek | Rövid (1-2 hónap) | Tavasz/Ősz |
Salottahagyma | Lágy, édes | Gourmet ételek | Rövid (1-2 hónap) | Tavasz/Ősz |
Fokhagyma | Intenzív | Főzés, befőzés | Hosszú (4-8 hónap) | Ősz |
Miért vásárolj nálunk?
Webshopunkban csak gondosan válogatott, magas csírázási arányú hagyma vetőmagokat találsz, amelyek garantálják a sikeres termesztést. Lehet az klasszikus vöröshagyma vagy különlegesebb sonkahagyma, itt mindent megtalálsz a bőséges terméshez!
Ha friss és ízletes hagymatermést szeretnél a saját kertedből válogass hagyma vetőmag kínálatunkból most!