A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ az oldalon használt sütikről. 
Kategóriák / Termékek

Hagyma vetőmagok

Vöröshagyma-, Sonkahagyma-, Lilahagyma vetőmagok kedvező áron

A hagyma a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyag a konyhában, és saját termesztése nem csak költséghatékony, de a frissen szedett otthon termesztett hagyma íze és minősége is páratlan. Webshopunkban különféle hagymafajták vetőmagjai közül választhatsz, amelyek között megtalálod a klasszikus vöröshagymát, lilahagymát és fokhagymát, de gyöngyhagyma és sonkahagyma vetőmagokat is találsz. Itt az ideje, hogy te is otthon termessz hagymát!

Rendezés:

Nem tudod milyen hagyma vetőmagra van szükséged vagy hogyan termeszd a hagymát? Nem probléma, segítünk!

Hogyan válassz hagyma vetőmagot?

  • Felhasználás szerint: A magyar konyha alapja egyértelműen a vöröshagyma - A makói bronzzal biztosan nem lősz mellé. A lilahagyma szintén rengeteg ételhez felhasználható - A braunschweigi egy jó választás lehet bő termése miatt. A sonkahagymát főként salátákhoz használhatod - ebből a fajtából a Royal Sluis sonkahagymát ajánljuk, amely hosszan tárolható -, míg gyöngyhagymát savanyításra is eltehetsz.
  • Talaj- és éghajlati igények szerint: Fontos, hogy nézd meg a vetőmag csomagolásán feltüntetett információkat! Egyes hagymafajták jobban bírják a hidegebb éghajlatot, míg mások a melegebb időben és régiókban fejlődnek optimálisan.
  • Hozam alapján: Ha nagy mennyiségű terményt szeretnél, válassz nagy hozamú, ellenálló fajtákat, például a Vitéz vöröshagymát, amelynek termőképessége a ma használt tárolási fajtákénál jelentősen jobb
  • Tárolhatóság szerint: A hosszabb tárolásra szánt hagymafajták, mint a Stuttgarti vagy a Makói, jól bírják a téli hónapokat, míg a friss fogyasztásra alkalmas fajták rövidebb ideig tárolhatók.

Ültetés vagy vetés?

Hagymák esetében választhatunk a magról vetés vagy a hagyma "dugványozás" között.  A magról vetett hagyma kicsit több odafigyelést igényel és hosszabb időt vesz igénybe, de a hagyma vetőmag jóval olcsóbb mint a dughagyma.

Hagyma vetése: mikor és hogyan?

  • Vetési idő: A hagyma hidegtűrő növény, általában kora tavasszal vagy késő ősszel vetik. A csírázás már akár 5 °C-on megindulhat,míg a növekedés időszakában is csak 19°C-ot igényel.  A tavaszi vetés esetén jellemzően március első fele a legmegfelelőbb, míg az őszi vetésnél szeptember-október az ideális időszak.
  • Talajelőkészítés: A hagyma vetésénél kulcsfontosságú, hogy megfelelően lazítsuk fel a talajt, a növény a puha, porhanyós talajt kedveli leginkább. Az optimális talajkémhatás a hagyma számára a közel semleges 6-6,8 pH közti szint. Ha talajunk kötött könnyedén lazíthatjuk kókuszrosttal vagy perlittel.
  • Vetési mélység: A magokat kb. 2 cm mélyre vesd el, hogy a levelek könnyen kibújhassanak. Tőtávolság: kb 4-6 cm. Sortávolság: kb. 20-30 cm 
  • Öntözés: Vetés után ajánlott egy bőségesebb ún. kelesztő öntözést végezni.

A hagymatermesztés fortélyai

  • Öntözés: A hagyma nem szereti a túlzott nedvességet. Általánosan elfogadott szabály, hogy a hagyma 75 mm vízet igényel egy héten, ezért hetente egyszer bőségesen öntözd, különösen száraz időszakban. A dughagyma kicsivel kevesebb vizet igényel a magról vetett hagymánál.
  • Gyomirtás: A hagymának nincs lombozata amely takarja a talajt, emiatt a gyomnövények hamar kikelnek a sorközökben, ezért rendszeres gyomlálást igényel, mert a gyomok hamar elvonhatják a tápanyagokat a hagymától, ezzel elnyomva a növényt.7-10 naponta érdemes kapálni a sorközöket. 
  • Ritkítás: Ha magról vetettük a hagymát a gyomlálás mellet, másik fontos teendőnk a ritkítás. A sorokat ritkítanunk kell, mert a túl sűrű állományban nem fejlődnek a fejek, valamint a betegségek kialakulása is valószínűbb.
  • Tápanyag-utánpótlás: A növekedési időszakban javasolt nitrogénben gazdag trágyát használni.

Betegségei és kártevői

A hagymán kialakulhatnak gombás betegségek valamint kártevő rovarok is megjelenhetnek rajta. A lisztharmat kialakulásának jeleit a hagyma levelén vehetjük észre. A kártevők közül a hagymalégy jelenti a legnagyobb veszélyt, a hagymalégy petéit nyár elején rakja le a hagymákra, a lárvák aztán befórják magukat a növénybe és a hagyma fejét károsítják. Jellemző tünete a megcsavarodott és összerándult levelek. Hagymalégy ellen kipróbálhatunk növénytársításokat, ültethetünk kaprot vagy zsályát a sorközökbe, ezen növények aromás illata elriasztja a hagymalegyeket. Súlyos fertőzöttség esetén acetampirid hatóanyagú (Mospilan 20 SG) permetszerekkel kell kezelnünk a növényt, a hagymalegyek rajzásakor.

Gyakori hibák a hagymatermesztésben

  • Rossz talajválasztás: Ha a talaj túl kötött vagy túl nedves, a hagyma nehezen fog fejlődni.
  • Nem megfelelő vetési idő: Az időzítés kulcsfontosságú, hogy elkerüld a termés csökkenését vagy a betegségek megjelenését.
  • Túlzott öntözés: A túl sok víz rothadást okozhat, ami jelentős károkat eredményezhet.

Hagymafajták jellemzői

Fajta Íz Felhasználás Tárolhatóság Vetési idő
Vöröshagyma Erős, pikáns Általános konyhai Hosszú (4-6 hónap) Tavasz/Ősz
Lilahagyma Édeskés Friss saláták, ételek Rövid (1-2 hónap) Tavasz/Ősz
Salottahagyma Lágy, édes Gourmet ételek Rövid (1-2 hónap) Tavasz/Ősz
Fokhagyma Intenzív Főzés, befőzés Hosszú (4-8 hónap) Ősz

Miért vásárolj nálunk?

Webshopunkban csak gondosan válogatott, magas csírázási arányú hagyma vetőmagokat találsz, amelyek garantálják a sikeres termesztést. Lehet az klasszikus vöröshagyma vagy különlegesebb sonkahagyma, itt mindent megtalálsz a bőséges terméshez!

Ha friss és ízletes hagymatermést szeretnél a saját kertedből válogass hagyma vetőmag kínálatunkból most!