Csemegekukorica vetőmagok
Kiváló minőségű Magyarországon nemesített csemegekukorica vetőmagok széles választékát találod kínálatunkban. Ezek a magas cukortartalmú csemegekukorica hibridek a desszertkukoricák, különleges minőségükkel és ízükben is eltérnek a hagyományos fajtáktól. Rendkívül ízletesek és édesek. A desszertkukoricák nagy értéke, hogy a szemek öregedése lassú, így az éréskezdetet követően akár 1 héten keresztül is jó minőségű termést takaríthatunk be. Ugyanakkor a szemek magas cukortartalma a törést követően is hosszú ideig megmarad. A csemegekukoricát fogyaszthatjuk főzve, köretekhez salátákhoz, savanyúságokhoz vagy tartósíthatjuk mélyhűtve is.
A CSEMEGEKUKORICA TERMESZTÉSE
Talajigény
A középkötött vagy laza, szervesanyagban gazdag, jó tápanyagellátottságú talajokat kedveli.
Talajelőkészítés
Őszi mélyszántás minden talajtípuson ajánlott. A magágykészítés fő szempontja, hogy a talaj jó szerkezetű, egyenletes felszínű és kellően ülepedett legyen a vetés idejére. Igen kedvező hatású, ha földdé érett istállótrágyát vagy más humusztrágyát sekélyen a talajba keverünk. A magvak kevés tartaléktápanyagot tartalmaznak, ezért a termesztés eredményessége jórészt a magágykészítés minőségétől függ!
Fajtaválasztás
Desszert típus: Piaci értékesítésre, exportra, zöldségkereskedelemnek ajánlott profi árufajták.
Dessert R68: A legkoraibb érésű fajtaújdonságunk, még a Dessert 70-nél is korábban szedhető. A növény gyors kezdeti fejlődésű, jó vírusellenálló képességgel. Termése igen tetszetős: középnagy méretű, zárt és sötétzöld csuhéborítással. Zsengébb és ízletesebb mint a Dessert 70. Intenzív termesztési igényű: biztosítsunk egyenletes víz- és megemelt tápanyagellátást a tenyészidő kezdetétől fogva.
Dessert R72: Igen korai érésű (Dessert (70+2 nap), korán vethető kiváló minőségű hibrid. Termése nagy, kiegyenlített szép küllemű. Korai termesztésre általánosan ajánlott. Hajtatásra (síkfóliás vagy tápkockás) is elsőrendűen alkalmas. Export minőség.
Dessert R78: Középkorai érésű (Dessert (70+8 nap), rendkívül ízletes vírusellenálló fajta. Különlegesen finom ízű túlérésben is sokáig ízletes marad. Csöhozama kiemelkedő. Nagy termésbiztonsága révén április közepétől folyamatosan vethető egészen július elejéig! A DR 78-at feltétlenül kipróbálásra ajánljuk azoknak is, akiknek más Dessert-fajta nem adott jó eredményt - pl. víruskártétel miatt.
Dessert R80: Szakaszolt vetésre is alkalmas árufajta. Jól alkalmazkodó megbízható termőképességű középkorai érésű hibrid (Dessert (70+9 nap). Termése igen nagy méretű kiegyenlített tetszetős és nagyon finom ízű. Áprilistól május közepéig-végéig vethető.... Nem vírusellenálló ezért a vírushordozó fenyércirokkal fertőzött tájegységekben inkább a Dessert R78 termesztése ajánlott.
Nugát típus: Közvetlen fogyasztói értékesítésre (kispiacok) és saját felhasználásra ajánlott minőségi fajták.
Gyöngyhajnal: Különleges típusú (nugat+) fajtatújdonság a Gyöngymazsola méltó utódja. Rendkívüli koraisága ellenére nagy csóméretű. A frissen szedett termés különlegesen finom ízű. A nagy csövek kineveléséhez vessük ritkábbra továbbá biztosítsunk egyenletes és bőséges vízellátást. Akár már április elejétől is vethető.
Nugat 72: Kiemelkedően harmonikus édes-zamatos ízű korai érésű hibrid. A szemek igen vékony héjúak olvadók. A frissen szedett termés ízminősége felülmúlja nem csak a hagyományos fajtákét hanem a desszert típusét is! Jó vírusellenállósága és alkalmazkodóképessége révén szakaszolt vetésre is alkalmas áprilistól akár egészen július közepéig.
Izoláció
Termesszük elkülönítve a takarmánykukoricától és a pattogatókukoricától. A desszert típusú fajtákat az eltérő típusú csemegekukoricától (nugát és hagyományos) is izolálni kell. Legegyszerűbb, ha az eltérő típusú fajtákat egymástól kb. 50 m távolságra vetjük. Az izoláció úgy is megoldható, hogy az elkülönítendő fajták közül csak a legalább egy héttel eltérő tenyészidejűeket vetjük együtt. Az azonos tenyészidejű izolálandó fajták esetében pedig az egyiket 2 héttel később vessük.
Vetésidő
A vetést április közepe után kezdhetjük, amikor a talaj hőmérséklete már meghaladja a 10 °C-ot. *Ennél korábban, április elején is megkockáztathatjuk a vetést, ám ekkor mindenképpen több magot vessünk. A vetést egészen július elejéig folytathatjuk: eleinte kéthetente, majd 10 naponként, és júniusban már hetente ismételve. Így július elejétől az első őszi fagyokig egyenletesen elláthatjuk a piacot friss áruval.
Vetésmód
Gépi vetésnél ajánlott sűrűség: 60-70 ezer szem/ha. Korai, április eleji vetés alkalmával, valamint kedvezőtlen talajállapot esetén hektáronként 100-120 ezer szemet vessünk. Ez esetben kelés után, kb. arasznyi növénymagasságnál egyeljünk, hektáronként 50-55 ezer növényt meghagyva (átlagosan 25 cm -enként egy növényt, 76 cm sortávnál). Kézi vetés esetén vessük fészekbe, 80 × 50 cm távolságra, egy fészekbe 3 szemet. Kelés után egyeljünk: 2 egyformán fejlett növényt hagyjunk fészkenként.
Vetésmélység
Sekélyen kell vetni, középkötött talajon 2-3 cm, homokon 3-4 cm mélyre! Igen fontos az egyenletes vetésmélység, amihez gondos magágykészítés és precíz vetőgépbeállítás szükséges.
Gyomirtás
A magról kelő gyomok irtására kelés előtt a Gardoprim Plus (esetleg Lumax vagy Dual+Stomp), kelés után a Laudis használható. Az ellenálló gyomokat sarabolással vagy sekély kultivátorozással irtsuk.
Ápolás
A fiatal növények fejlődését minden eszközzel segítsük. A rendszeres sekély talajlazítás és gyomtalanítás mellett a fejtrágyázást és az öntözést igen meghálálja. Legkésőbb a virágzás kezdetétől érésig rendszeresen öntözzünk. A fattyazás kellő növényszám, valamint jó vízellátás esetén felesleges, sőt káros.
Növényvédelem
Védekezzünk a talajlakó kártevők ellen talajfertőtlenítéssel (pl. Force 1,5 G) vetés előtt a talajba keverve vagy vetéskor a mag mellé adagolva. A kukoricamoly- és bagolylepkelárvák gyérítésére szerkombinációval (pl. Karate + Steward) ajánlott permetezni a virágzás kezdetén, majd 5 naponként még kétszer ismételve. A golyvásüszög- és a vírusfertőzés kockázata leginkább azzal csökkenthető, ha a növényeket már a keléstől kezdődően szükség szerint rendszeresen öntözzük!
Szedés
Akkor kezdhetjük a szedést, amikor a szemek már a cső felső harmadában is kitelnek és világossárgára színeződnek. Legjobb a hűvös hajnali órákban szedni a termést.
Főzés
A forrásban lévő vízbe tett csöveket az újraforrástól csak 10 percig főzzük!
Tartósítás
Célszerű morzsoltan gyorsfagyasztani. A szemeket éles késsel, soronként vágjuk le a csutkáról. Előfőzés (10 perc) után hideg vízzel öblítsük le, szűrjük le, majd műanyag zacskókba, csomagolva gyorsfagyasszuk. Az egész cső is hasonló módon fagyasztható.